Saz Notaları

Herkese Selam..Bu yazımızda sizlere..Saz Notaları…Ülkemizde en çok kullanılan müzik unsurları arasında yer alan saz notaları bir Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir.

Saz Notaları

Büyüklüğüne ve bölgeye bağlı olarak, birkaç çeşit saz vardır. En ince sese sahip saz türüne cura, en derin sese sahip saz türüne divan sazı denir. Kamış sandık, kayık ve gövde olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. En güzel saz tutu ağacından yapılır. Bağlama notaları

ADVERTISEMENT

Saz notaları Yerleri

Kestane, ardıç, gürgen ve ceviz ağaçlarından da yapılır. Göğüs kısmı köknar ağacından, gövde kısmı gürgen olan yaprakları mükemmel kalitededir. Çubuğun içinde çubuğa bağlı kordonların bulunduğu frez olarak bilinen bazı kısımlar vardır. Saz akordu bu akortçular tarafından yapılır. Sazların üzerinde perdeler vardır ve bu perdeler keten ile bağlanır.

Bağlamada hangi tele vurulur

Saz, selpe adı verilen bir icra tekniği ile icra edilmektedir. Kamışta üç takım tel vardır. Bu kablolar çift ve üçlü olarak gelir. Alt gruptaki diziler A olarak bilinir Üst gruptaki diziler Mi olarak bilinir Orta gruptaki diziler D olarak bilinir..

Uzun Sap Sazlarda

ADVERTISEMENT

Üst tellerde SOL notası bulunmaktadır.

Orta tellerde RE notası bulunmaktadır.

Alt tellerde ise DO, Mİ, FA, LA, Sİ notaları bulunmaktadır.

ADVERTISEMENT

Kısa Sap Sazlarda Notalar

Üst tellerde DO, LA, RE notaları bulunmaktadır.

Orta tellerde RE, DO, Sİ, LA, SOL notaları bulunmaktadır.

Alt tellerde ise DO, RE, LA, Sİ, SOL, FA, Mİ, notaları bulunmaktadır.

Saz da kaç tane tel vardır, Saz nasıl çalınır ? gibi soruların yanıtlarını yukarıda belirttik .. Keyifle kalın