Nemrudun Kızı Sözleri

Bu yazımızda Nemrudun Kızı Sözleri: Arif Çelik, 1982 yılında bestelediği türküyü çeşitli müzik ortamlarında seslendirdi. Biz de pek çok sıra gecemizde değerli dostumuz Arif Çelik‘in sesinden diğer besteleri ile birlikte bu türküyü dinledik.

Arif Çelik Şarkı Sözleri

Nemrudun Kızı Yandırdı Bizi
Çarptı Sillesini Felek Misali
Sil Yazımızı Kurtar Bizi
Çarptı Sillesini Felek Misali
Mevlam Gör Bizi

ADVERTISEMENT

Ocağım Söndü Nasıl Beladır
Bırakıp Gitti Bu Ne Devrandır
Dünya Gözümde Kerbeladır
Allah’tan Bulasın

Kararsın Bahtın Yıkılsın Tahtın
Yalvardım Yakardım Yol Bulamadım
Ah Doğmasaydım Kara Yazım
Evirdim Çevirdim Yaranamadım
Ayandır Halım

Ocağım Söndü Nasıl Beladır
Bırakıp Gitti Bu Ne Devrandır
Dünya Gözümde Kerbeladır
Allah’tan Bulasın..

ADVERTISEMENT

Nemrudun Kızı, milattan önce7. yüzyılda Mısırlı kraliçe Klaoda tarafından söylenen şarkılardan oluşan bir antik eserdir. Klaoda’nın sözleri modern dünyaya ulaşmışlardır ve onun hikayesi, insanlar arasında popüler hale gelmiştir. Bu makale, Nemrudun Kızı şarkılarının nereden gelip nereye gittiğini ve Kim söylüyor? sorusunu cevaplamayı amaçlamaktadır.

Nereden Geliyor?

Nemrudun Kızı, antik Mısır’dan gelen eser olan Kladsa’nın sözlerinden oluşan antik şarkılardan oluşmaktadır. Kladsa, kiliselerin ve Mısır tarihinin en büyük kadın İmparatoru olarak bilinmektedir. Antik Mısır’daki çeşitli yazıtlar, obeliskler ve papyroslar, Mısır kraliçesi tarafından söylenen şarkıların esasını oluşturur. Bununla birlikte, şarkılar, Kladsa’nın anısına adanmış pek çok versiyon ile de yeşeren çağlar boyunca gelişmiş ve hatta yeniden yazılmıştır. Zaman içinde, Kladsa’nın şarkılarının sözleri, Yeni Mısır ve Roma elçileri tarafından Grek-Rom kültürüne aktarma aracı olarak kullanılmıştır.

Nereye Gidiyor?

Nemrudun Kızı sözleri, modern dünyaya ulaşmışlardır. Özellikle, 19. yüzyılda iki bilim adamının, Breton kimyager Louis Berthollet ve Fransız klasik edebiyatı uzmanı Johannes-Charles Brunet’nin ortak çalışmaları sonucunda Fransızca olarak yayınlanmış, antik Mısır şarkılarının yeniden oluşturulmuş bir versiyonu olanRecueil des Chansons Égyptiennes (1902) Nemrudun Kızı sözlerini yayınladı. Klaoda’nın şarkıları son zamanlarda geniş bir kitle tarafından tanınmış, özellikle de Batı medeniyetinin temellerinden biri olan mitoloji bağlamında etkisi hissedilmiştir. Birçok modern varlık, bugün Kladsa’nın sözlerinden esinlenerek kendi romanlarını, sanat çalışmalarını ve dizi projelerini oluşturmuş olarak ana akım olarak gelecektedir.

ADVERTISEMENT

Kim Söylüyor?

Kladsa tarafından söylüyor. Kladsa, Mısırlı imparator Kleopatra VII’nin ablası ve kraliçesi olarak Mısır’da bulunmuş olan eski kralların içindeki en popüler kişidir. Klaoda, Mısır tarihinde savaşçı kraliçelerden biri olarak bilinir. Aynı zamanda, alimlerine ve politik adamlarına danışma yeteneği ile ünlüdür. Klaoda’nın Sözleri, milattan önce VII. Yüzyılda Mısırlı kraliçe tarafından söylendiği için çoğunlukla Grek ve Latin kaynaklarından kaynaklanmıştır. Güncel versiyonlar, klasik edebiyat uzmanı Jean Charles-Brunet tarafından düzenlenmiştir. Son zamanlarda, Nemrudun Kızı şarkılarına övgüler sunularak Kladsa’ya ithaf edildi.

Nemrudun Kızı Notaları

Nemrudun Kızı, antik Mısır’dan modern dünyaya ulaşmış, insanlar arasında popüler hale gelmiştir. Bunlar, Mısırlı kraliçe Kladsa tarafından söylenmiş olan ve antik Mısır’ın tarihini oluşturan antik şarkılardan oluşmaktadır. Kladsa’nın sözleri, jeosofik anlayışlarının ezoterik essesini taşımaktadır ve 19. yüzyılda Yeniden Düzenlenen Fransızca versiyonu ile yeniden kazandırılmış alaycı ve sihirli bir dille modern dünyaya sunulmuştur. Son zamanlarda, Nemrudun Kızı’nın sözleri, Kladsa’ya artan övgüye maruz bırakılarak insanlar tarafından modern bir şekilde yeniden keşfedilmiştir.